Съдийска система

Общи указания

 

 

 

КАТЕГОРИИ:

 

ЮНОШИ - до 21 години (ненавършени до датата на състезанието):

 

Кат. II до и включително 1,75 м

Кат. I над 1,75 м

 

ДЕВОЙКИ до 21 години (ненавършени до датата на състезанието):

 

Фигура (Фитнес) една категория

Физика (Бодибилдинг) една категория

Годините трябва да са ненавършени до датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

 

ЖЕНИ:

 

Фигура (Фитнес)

Кат. II до и включително 1,65 м

Кат. I над 1,65 м

 

Физика (Бодибилдинг) една категория

 

ЖЕНИ над 35 години:

 

Фигура (Фитнес) една категория 

Физика (Бодибилдинг) една категория

Годините трябва да са навършени преди датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

 

 

МЪЖЕ:

 

Кат. III до и включително 1,68 м

Кат. II от 1,68 м до и включително 1,75 м

Кат. I над 1,75 м

 

* Няма ограничение в килограмите.

 

ВЕТЕРАНИ:

 

Над 40 години

Над 50 години

Над 60 години

Над 70 години

* Няма ограничение в килограмите.

 

* Годините трябва да са навършени преди датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

 

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ една категория

 

СМЕСЕНИ ДВОЙКИ

 

ИНВАЛИДИ

 

 

Форматът е отсъждане чрез подбор противно на точковата система.

Целта е да се изберат най-добре развитите и с най-добри пропорции състезатели жени и мъже.

По усмотрение на организаторите и в зависимост от броя на участниците в деня на самото състезание категориите могат да бъдат обединени или променени.

 

 

СЪСТЕЗАТЕЛНИ КРЪГОВЕ:

 

1. СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

2. ВОЛНА ПРОГРАМА

3. СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

 

След като завършат трите кръга, състезателите се избират и класират според начина им на представяне от всеки член на съдийската комисия. Резултатите се нанасят в главния съдийски лист, за да се определи крайното класиране на всеки състезател. Това става като се съберат гласовете за всеки от участниците и се направи общ сбор. Преди последното пресмятане, най-високият и най-ниският резултат на всеки състезател се изваждат от всеки съдийски лист. Това става, ако съдийската кoмисия включва 9 членове. Ако са повече 11-13, взаимно се унищожават 2-та най високи и 2-та най-ниски резултата. 7 членове е минималният допустим брой за съдийска колегия на национални първенства.

 

ФИНАЛИСТИ:

 

Броят на финалистите във всяка категория се определя и записва в съдийските листи. До финала са допускат шестима състезатели.

 

СИТУАЦИИ НА РАВЕНСТВО:

 

В случай на равенство, състезателят с най-голям брой първи места се обявява за победител. Ако двама (или повече) състезатели имат еднакъв брой първи места, главният съдия внимателно обмисля резултатите, дадени на всеки състезател.

Ако всеки от съдиите е гласувал за двамата състезатели, единият от тях автоматично се класира на по-предно място от мнозинство на съдиите.

Ако някой от съдиите не гласува за нито един от състезателите и се получат равни гласове, се използва резултатът на резервния съдия. Ако той не е валиден или не помага за разрешаването на проблема, главният съдия има решаващия глас.

 

 ИЗИСКВАНИ КРИТЕРИИ:

 

Официалните лица (водачите на отбори) вземат решение да доведат само онези атлети, които са в най-добра спортна форма и отговарят на изискваните критерии.

Ако съдиите сметнат, че някой от състезателите не отговаря на стандартите, те имат право да го елиминират от състезанието. Главният съдия информира атлета и официалното лице за решението.

 

ПОЗА И ОБЩО ПОВЕДЕНИЕ:

 

Някои състезатели са надарени с изключително добра генетика и сценично поведение. Те са късметлии. Обикновено изглеждат високи и стройни и имат изражение и форма на главата, които съответстват на общата им физика. Това са наистина малко щастливци.

Останалите почти със сигурност притежават дефекти в костната структура. Това проличава още в първия кръг. Опитните съдии с трениран поглед почти нямат трудности при отбелязването на тези дефекти. По-малко опитните съдии трябва да търсят и да дадат своя глас в съответствие с това, което виждат при състезателите с дефицит в определени области.

Най-често проблемите са в раменете. Тесни рамене, дълъг врат (вероятно придружени от широк ханш и къси бедра). Други проблеми могат да бъдат неравните и свлечените рамене, при които лопатките са издадени, а това придава на състезателя приклекнал вид.

Друга голяма слабост е гръбначното изкривяване. То е често срещано, но е нещо, което би могло да бъде прикрито. Съдиите трябва да следят за състезатели, които са притеснени да покажат незначително свеждане на горната част на тялото при демонстрирането на позите, или държат ръцете си леко изтеглени назад, за да прикрият дефекта.

Проблемни са също дългите крака и къса горна част на тялото или обратното; ненормално дълги ръце с огромни длани; криви крака, обезформени колене и различни деформации на стъпалото и глезена.

 

СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ:

Състезателите излизат на подиума и се строяват по реда на стартовите си номера. При голям брой състезатели в дадена категория, те се разделят на петици и по сигнал, даден от главния съдия, изпълняват последователно 8-те задължителни пози.

Задължителните сравнения са селекция от пози, обмислени така, че да показват всички аспекти на модерната физика в най-добрата й светлина. 

 

СРАВНЕНИЯ ПО ИЗБОР НА СЪДИИТЕ:

Процедурата започва като съдиите избират групи по своя преценка. След като разгледат внимателно атлетите, съдиите могат да правят размествания на реда. След постигане на съгласие за това разместване, се извиква първата група състезатели.

Съдиите могат да заявят най-много четирима състезатели в група. Последната цифра се смята за максимума, на който те, за каквото и да е отпуснато време, могат да отдадат пълното си внимание на всички атлети.

Главният съдия трябва да се увери, че няма ненужни повторни извиквания или извикване на едни и същи състезатели три пъти поред. Той има право също да добавя или отстранява по свой избор състезатели от отделна група и да извика група за сравняване по свой избор, ако има прекомерно забавяне при извикването на групи. Главният съдия има право да приключи с извикванията за сравняване за всяка категория, ако чувства, че разместванията на реда са се изчерпали и по-нататъшни излишни извиквания ще нарушат общото съдийско време.

 

ПОЗИТЕ

 

  1. ДВОЕН БИЦЕПС ОТПРЕД

Това е позата, която може би повече от всяка друга резюмира какъв е състезателят като цяло. Мускулатура, размери, сила и мощ. Асоциацията на бицепса със силния мъж не е от вчера.

Следи се за напълно развита ръка (въпреки че позата е двоен бицепс, се гледа и трицепсът, който допълва цялостната форма на ръката). Но най-вече се следи за добре развит бицепс плътен, с висок връх, добра форма и обособеност.

На ръцете се гледа като на подчертаващи останалата част от физиката и допринасящи за баланса на тялото.

 

2. НАЙ-ШИРОКО ГРЪБ ОТПРЕД

Една от най-добре познатите и най-разпространени пози в спорта. Съдиите трябва да следят за така преследваната V-форма, за баланс в горната част на тялото ръце, гърди, рамене, коремни мускули, които оформят V-формата.

Съдиите (и състезателите) трябва да осъзнават, че въпреки че тази поза е най-широко гръб отпред, вниманието към позиционирането на останалата част от тялото краката не трябва да се пренебрегва. Това се отнася за всички задължителни пози.

 3. ВСТРАНИ ГЪРДИ (предпочитана страна)

Позата може да бъде много впечатляваща. По-рано тя е била критерий за топфизика.

Следи се за плътен и развит гръден мускул (голям и малък), както и за хубав свод на гръдния кош. Показва се една от двете страни.

4. ДВОЕН БИЦЕПС ОТЗАД

Правилно изпълнена, това може да е една от най-впечатляващите пози. Тези, които покажат плътност, форма и хубаво обособени мускули, веднага ще бъдат забелязани. Следи се и ломбалната област, но ударението пада върху върховете на бицепсите, предмишниците, трицепсите, трапецовидния мускул и трите глави на раменете. Освен ширината, се оценяват плътността и дълбочината на гръбните мускули.

5. НАЙ-ШИРОКО ГРЪБ ОТЗАД

Както най-широко гръб отпред, и тук се показва V-формата широки рамене и тънка талия. Отделя се внимание на развитието в горната част на гърба и в ломбалната област. Следи се внимателно за излишни мастни натрупвания в долната част на гърба и около талията.

Състезателите трябва да запомнят, че трябва да позират с цялото си тяло, за да постигнат по-атрактивна визия.

6. ВСТРАНИ ТРИЦЕПС (предпочитана страна)

Тази поза позволява на състезателя да покаже най-големия по обем мускул на горната част на ръката трицепса триглав мускул.  Атлетите с по-добро развитие могат да покажат дори хоризонтална сепарация, която започва от лакътя. Показва се едната ръка или двете последователно.

7. КОРЕМНО-БЕДРЕНА

Позата позволява на съдиите да оценят общото състояние на състезателя и да установят дали той има нещо излишно в коремната област, която включва косите коремни мускули, междуребрените мускули и правия коремен мускул. Заедно с бедрата, които трябва да демонстрират обособяването и релефността на квадрицепса -  това може да бъде една много ефектна поза.

 

 8. НАЙ-МУСКУЛЕСТА ПОЗА

Това е последната поза в този кръг гвоздеят на изпълнението, удоволствието на публиката. Но състезателите трябва да се съсредоточат върху удовлетворяване на съдиите. Те могат да направят това, ако са в добро общо физическо състояние.

Позата предлага възможност да се покаже мускулната маса на ръцете, гърдите, трапецовидния мускул и раменете.

Но не забравяйте и краката, всяка поза започва от тях!

 

Горните пози са твърдо установени и успешно се използват на всички състезания от почти цяло столетие. Постоянните повторения на този цикъл пози е направило изискванията за състезателите по света сходни и удобни. Това също е и инструмент за преодоляване на проблемите при езиковите интерпретации.

 

ОБЩ КОМЕНТАР

 

Доброто представяне в трети кръг може да класира състезателя няколко стъпала нагоре в скалата на общото класиране и дори да го доведе до победа. Когато сте на подиума, стойте максимално стегнати и не се отпускайте. Това прави дорбро впечатление както на съдиите, така и на публиката. Изучете позите изцяло. Ако е необходимо приемете съвет. За предпочитане от опитен, но безпристрастен (най-добре бивш) състезател.

Някои фигури на състезатели изглеждат по-добре в дадени пози, отколкото в други. Работете върху тези, които не ви се отдават добре. Това може да означава само малка промяна в ъгъла на главата, нова позиция на краката, завъртане в горната част на тялото към съдиите или коригиране на една от най-честите грешки главата е напред, а раменете се завъртат на двоен бицепс отзад.

 

КОЖНИ ДЕФЕКТИ И НЕДОСТАТЪЦИ:

Като общо правило БНФФ никога не сваля оценка на състезател с кожни дефекти обриви, малки изгаряния, татуировки, белези и др. Във всички случаи обаче става въпрос за дребни дефекти, които състезателите успяват да прикрият с боята. Такива неща за съжаление обаче не могат да бъдат пренебрегнати и се отчитат в общото представяне на атлета, ако натрапват присъствието си.

 

 

 АМАТЬОРСКИ СТАТУС:

 

Състезанията са за състезатели аматьори. Но БНФФ има право да провежда и професионални състезания с парични награди, както и да издава професионални карти, а също така и майсторски норми за добри класирания.

 

 

ПРОФЕСИОНАЛЕН СТАТУС:

Професионална карта имат право да получат абсолютният шампион при мъжете, абсолютният шампион при ветераните, абсолютната при жените в категория Фигура (Фитнес), заелата първо място при жените в категория Физика (Бодибилдинг). Това важи за европейските и световни първенства за аматьори, организирани от БНФФ.  Професионална карта може да получи и всеки добър състезател, изпратил свои снимки, автобиография и класиране от състезания, придружени с молба до председателя на федерацията. Всички професионални състезатели плащат годишен членски внос от 200 евро.

СЪСТЕЗАНИЕТО ПРИ ЖЕНИТЕ

 

ДЕВОЙКИ до 21 години (ненавършени до датата на състезанието):

Фигура (Фитнес) една категория

Физика (Бодибилдинг) една категория

* Годините трябва да не са навършени преди датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

 

ЖЕНИ:

Фигура (Фитнес)

Кат. II до и включително 1,65 м

Кат. I над 1,65 м

                                                                                          

Физика (Бодибилдинг) една категория

 

ЖЕНИ над 35 години:  

 

Фигура (Фитнес) една категория 

Физика (Бодибилдинг) една категория

 

* Годините трябва да са навършени преди датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

 

КАТЕГОРИЯ ФИГУРА (ФИТНЕС)

 

Съгласно международните критерии, изискването за оценяване на дамската ФИГУРА (ФИТНЕС) е както следва:

Трябва да се наблегне върху женствената форма и пропорции, на добрата стойка, симетрията, грацията и излъчването на състезателката. Необходимо е сравнително ниско ниво на подкожни мазнини и балансирано развитие на мускулатурата, но те трябва да отстъпват по обем и релеф на развитието на мускулните групи при състезаващите се в категория Физика (Бодидилдинг).

Включени са четири кръга, състезателките трябва да се подготвят старателно и за четирите. Носенето на бижута и аксесоари като перуки, изкуствени мигли, изкуствен маникюр, както и силиконови импланти единствено в областта на гръдните мускули, е разрешено. Носенето на обувки с висок ток е задължително в първи и втори кръг. Носенето на вечерни рокли е задължително за първи кръг. Банският костюм е желателно да бъде тип прашки. Горната и долната част трябва да са едноцветни. Това придава по-добра естетика и завършеност на женската фигура.

 

 

ПЪРВИ КРЪГ

Представяне по вечерни рокли

СЪСТЕЗАТЕЛКИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

 

Състезателките излизат по вечерни рокли с обувки на висок ток. Застават с лице към съдиите, коленете и глезените са прибрани един до друг. След определено време главният съдия ги инструктира да направят четвърт завъртане надясно първото от четири такива завъртания (докато се затвори кръг от 360 градуса). Това ще позволи на съдиите да оценят състезателките от всички страни, преди да се върнат в изходна позиция. По преценка на главния съдия, на състезателките може да им се даде възможност с няколко изречения да се представят на публиката.

 

ВТОРИ КРЪГ

Представяне по бански

СЪСТЕЗАТЕЛКИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

 

Състезателките излизат по бански с обувки на висок ток. Банският костюм е желателно да бъде тип прашки.  Горната и долната част трябва да са едноцветни. Това придава по-добра естетика и завършеност на женската фигура.

Състезателките застават с лице към съдиите. След изтичането на определено време главният съдия ги инструктира да направят четвърт завъртане надясно първото от четири такива завъртания (докато се затвори кръг от 360 градуса). Това ще позволи на съдиите да оценят състезателките от всички страни, преди да се върнат в изходна позиция.

 

ТРЕТИ КРЪГ

ВОЛНА ПРОГРАМА

Този кръг позволява на съдиите да оценят всяка състезателка индивидуално. Отпуска се време от максимум 90 секунди за всяка. Ако има много състезатели, главният съдия може първо да извика състезателките за сравнително позиране и само шестте финалистки да представят своята волна програма.

Припомня се, че колкото и да е възхитително индивидуалното представяне, най-важният аспект е критерият за оценяване на фигурите. Състезателките трябва така да изградят своите волни програми, че да подчертаят силните страни на фигурата си.

Съчетанието се изпълнява по избор с или без обувки.

 

ЧЕТВЪРТИ КРЪГ

СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

 

В този кръг състезателките се стремят да постигнат възможно най-доброто си представяне. Петте задължителни пози са така подбрани, че да се види цялостното, хармонично и пропорционално развитие на мускулатурата. 

1. ДВОЕН БИЦЕПС ОТПРЕД

Подчертава се състоянието на цялата горна част на тялото. Дланите на ръцете остават отворени по време на позирането. Не забравяйте и краката!

2. ВСТРАНИ ГЪРДИ (предпочитана страна)

Показва се една от страните по избор, за да се оцени развитието и състоянието на гърдите. Не забравяйте и краката!

3. ДВОЕН БИЦЕПС ОТЗАД

Набляга се върху състоянието на гърба и ръцете. Не забравяйте и краката!

4. ВСТРАНИ ТРИЦЕПС (предпочитана страна)

Показва се трицепсът, освен него се оценяват рамото и цялостният профил. Не забравяйте и краката!

5. КОРЕМНО-БЕДРЕНА ПОЗА

Акцентира се върху добре балансираната и изчистена коремна област, както и релефа на бедрената мускулатура. Освен това се гледа и цялостният контур на тялото.

 

Забележка: дланите на ръцете остават отворени по време на всички пози, както и по време на индивидуалните съчетания.

 

 КАТЕГОРИЯ ФИЗИКА (БОДИБИЛДИНГ)

 

Съгласно международните критерии, изискванията за категория ФИЗИКА (БОДИБИЛДИНГ) са както следва:

Акцентът пада върху женската форма, с добре развита и балансирана мускулатура (без да се губи женствеността). Балансираното развитие и мускулен релеф са желателни, но не трябва да бъдат довеждани до крайност, което ще направи физиката груба и ще я доближи до мъжките фигури.

Включени са четири кръга, състезателките трябва да се подготвят старателно и за четирите. Носенето на бижута и аксесоари като перуки, изкуствени мигли, изкуствен маникюр, както и силиконови импланти единствено в областта на гръдните мускули, е разрешено. Носенето на обувки с висок ток е задължително в първи и втори кръг. Носенето на вечерни рокли е задължително за първи кръг. Банският костюм е желателно да бъде тип прашки.  Горната и долната част трябва да са едноцветни. Това придава по-добра естетика и завършеност на женската фигура.

 

ПЪРВИ КРЪГ

Представяне по вечерни рокли

СЪСТЕЗАТЕЛКИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

 

Състезателките излизат по вечерни рокли с обувки на висок ток. Застават с лице към съдиите, коленете и глезените са прибрани един до друг. След определено време главният съдия ги инструктира да направят четвърт завъртане надясно първото от четири такива завъртания (докато се затвори кръг от 360 градуса). Това ще позволи на съдиите да оценят състезателките от всички страни, преди да се върнат в изходна позиция. По преценка на главния съдия, на състезателките може да им се даде възможност с няколко изречения да се представят на публиката.

 

ВТОРИ КРЪГ

Представяне по бански

СЪСТЕЗАТЕЛИКИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

 

Състезателките излизат по бански с обувки на висок ток. Банският костюм е желателно да бъде тип прашки.  Горната и долната част трябва да са едноцветни. Това придава по-добра естетика и завършеност на женската фигура.

Състезателките застават с лице към съдиите. След изтичането на определено време главният съдия ги инструктира да направят четвърт завъртане надясно първото от четири такива завъртания (докато се затвори кръг от 360 градуса). Това ще позволи на съдиите да оценят състезателките от всички страни, преди да се върнат в изходна позиция.

 

ТРЕТИ КРЪГ

ВОЛНА ПРОГРАМА

 

Този кръг позволява на съдиите да оценят всяка състезателка индивидуално.

Отпуска се време от максимум 90 секунди за всяка. Ако има много състезатели, главният съдия може първо да извика състезателките за сравнително позиране и само шестте финалистки да представят своята волна програма.

Припомня се, че колкото и да е възхитително индивидуалното представяне, най-важният аспект е критерият за оценяване на фигурите. Състезателките трябва така да изградят своите волни програми, че да подчертаят силните страни на фигурата си.

Съчетанието се изпълнява по избор с или без обувки.

 

ЧЕТВЪРТИ КРЪГ

СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

 

В този кръг състезателките се стремят да постигнат възможно най-доброто си представяне при изпълнение на задължителните пози.

1. ДВОЕН БИЦЕПС ОТПРЕД

Това е позата, която може би повече от всяка друга резюмира каква е състезателката като цяло.

Следи се за напълно развита ръка (въпреки че позата е двоен бицепс, се гледа и трицепсът, който допълва цялостната форма на ръката). Но най-вече се следи за добре развит бицепс плътен, с висок връх, добра форма и обособеност. На ръцете се гледа като на подчертаващи останалата част от физиката и допринасящи за баланса на тялото.

 2. НАЙ-ШИРОКО ГРЪБ ОТПРЕД

Една от най-известните и най-използвани пози в спорта. Съдиите гледат за така желаната V-форма.Оценяват и баланса и хармонията на горната част на тялото - ръце, гърди, коремна преса и рамене, които подчертават V-формата на тялото. Въпреки че тази поза се нарича най-широко гръб отпред, внимание се обръща и на позиционирането на останалата част от тялото особено краката.

3. ВСТРАНИ ГЪРДИ (предпочитана страна)

Позата може да бъде много впечатляваща. Следи се за плътен и развит гръден мускул (голям и малък), както и за хубав свод на гръдния кош. Показва се една от двете страни по избор.

4. ДВОЕН БИЦЕПС ОТЗАД

Правилно изпълнена, това може да е една от най-впечатляващите пози. Тези, които покажат плътност, форма и хубаво обособени мускули, веднага ще бъдат забелязани. Следи се и ломбалната област, но ударението пада върху върховете на бицепсите, предмишниците, трицепсите, трапецовидният мускул и трите глави на раменете. Освен ширината, се оценяват плътността и дълбочината на гръбните мускули.

5. ВСТРАНИ ТРИЦЕПС (прдпочитана страна)

Показва се трицепсът, освен него се оценяват рамото и цялостният профил. Не забравяйте и краката! 

6.  НАЙ-ШИРОКО ГРЪБ ОТЗАД

Както най-широко гръб отпред, и тук се показва V-формата широки рамене и тънка талия. Отделя се внимание на развитието в горната част на гърба и в ломбалната област. Следи се внимателно за излишни мастни натрупвания в долната част на гърба и около талията.

Състезателките трябва да запомнят, че трябва да позират с цялото си тяло, за да постигнат по-атрактивна визия. 

7. КОРЕМНО-БЕДРЕНА ПОЗА

Нейното изпълнение трябва да позволява на съдиите да оценят цялостното състояние на състезателките и да установят дали имат някакъв недостатък. Това е очевидно най-вече около коремната област (косите, междуребрените мускули и правият коремен мускул). Позицията на бедрата трябва да покаже разделянето и набраздяването на квадрицепсите. Позата може да бъде много ефектна при добро изпълнение.

              

СЪСТЕЗАНИЕТО ПРИ ЮНОШИТЕ

 

ЮНОШИ - до 21 години (ненавършени до датата на състезанието):

 

Кат. II до и включително 1,75 м

Кат. I над 1,75 м

Годините трябва да са ненавършени до датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

Кръговете, позите и изискванията са както при мъжете. (вж. по-долу)

 

СЪСТЕЗАНИЕТО ПРИ МЪЖЕТЕ

 

Състезателни категории:

Кат. III до и включително 1,68 м

Кат. II от 1,68 м до и включително 1,75 м

Кат. I над 1,75 м

 

 * Няма ограничение в килограмите.

 

ПЪРВИ КРЪГ

СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

 

Този кръг изисква от съдиите да оценят симетрията, пропорциите, развитието и състоянието на мускулатурата, позата и общата визия в релакс. Красивата стойка, приятното излъчване и добрата визия са предимство.

Състезатели с прекомерно развити части на тялото, които нарушават общата симетрия, или състезатели с някакъв дисбаланс във физическата конструкция нямат реални шансове за добро оценяване.

Състезателите трябва да запомнят, че този кръг дава първото впечатление на съдиите за тяхната физика. На този етап всички сериозни тренировки са приключили затова безспорно позата и общото поведение са най-важните точки в техния лист. Поведението ви може да впечатли и да окаже влияние на съдийската комисия. Не хабете енергия да правите ненужни пози или да позирате за публиката, запомнете това е релакс-кръгът. Посветете на съдиите цялото си време и внимание. Концентрирайте се върху това, което те гледат на този етап добра поза и поведение достойно представяне на вашата физика.

Кръгът започва като състезателите се подреждат в редица с лица към съдиите. Още на този етап, съдиите правят предварителни бележки и селекции.

Ако редицата е много дълга, главният съдия трябва да сгъсти състезателите или да ги раздели по групи и да се убеди, че всяка група стои под еднаква светлина.

След като изтече определено време, главният съдия инструктира състезателите да направят четвърт завъртане надясно първото от четири подобни (докато се затвори кръг от 360 градуса). Това позволява на съдиите да оценят лявата страна, гърба и дясната страна, преди отново състезателите да се завъртят в начална позиция.

 

ВТОРИ КРЪГ

ВОЛНА ПРОГРАМА

 

Този кръг дава възможност на съдиите да разширят своята преценка за всеки състезател.

Времето, отпускано за всеки състезател е максимално 90 секунди.

Ако има много състезатели, главният съдия може първо да извика състезателите за сравнително позиране и само шестимата финалисти да представят своята волна програма.

Съдиите гледат за общия тонус, формата и балансираното развитие  на отделните мускулни групи. Представянето е важен фактор, но главните критерии, по които се прави класирането са симетрията, пропорциите, развитието и състояние на мускулатурата.

В последните години личното представяне стана по-атрактивно и вълнуващо. Това в никакъв случай не трябва да се обезсърчава, но състезателите трябва да запомнят, че най-важният аспект на волната им програма е да се отразяват горните критерии. Съветът към тях е да използват времето, което им е дадено точно за това. Гимнастическите и акробатични номера забавляват публиката, но не трябва да оказват влияние върху съдийските решения.

Във втори кръг съдиите консолидират избора си на финалисти, което определя и неговата важност.

 

ТРЕТИ КРЪГ

СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

Безспорно най-важната дисциплина. Включва осем пози, които позволяват на съдиите да оценят цялостното развитие на мускулатурата на състезателите.

 

Позите са както следва:

 

1.     ДВОЕН БИЦЕПС ОТПРЕД

2.     НАЙ-ШИРОКО ГРЪБ ОТПРЕД

3.     ВСТРАНИ ГЪРДИ (предпочитана страна)

4.     ДВОЕН БИЦЕПС ОТЗАД

5.     НАЙ-ШИРОКО ГРЪБ ОТЗАД

6.    ВСТРАНИ ТРИЦЕПС (предпочитана страна)

7.     КОРЕМНО-БЕДРЕНА

8.  НАЙ-МУСКУЛЕСТА ПОЗА

 

 

 ВЕТЕРАНИ

 

Над 40 години

Над 50 години

Над 60 години

Над 70 години

* Няма ограничение в килограмите.

* Годините трябва да са навършени преди датата на състезанието. Това се удостоверява с лична карта или международен паспорт.

 

Официални кръгове:

1. СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

2. ВОЛНА ПРОГРАМА

3. СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

*Критериите за оценяване са същите като при мъжете.

 

 

СЪСТЕЗАНИЕТО ПРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ

 

Кръговете, позите и изискванията са както при мъжете, единствено волното съчетание не е ограничено във времето, но максималната продължителност е 2 минути.

 

 

 

СМЕСЕНИ ДВОЙКИ

 

Съдиите първо преценяват дали двойката е хармонична. Лошо впечатление прави несъответствието по отношение на физическите данни. Мъжът трябва да доминира над жената, както с височина, така и с мускулно развитие. Желателно е цветът на боята и банските на двамата да са еднакви. Може да има прилика дори в костната им структура, цвета на кожата и външността като цяло. Волната програма трябва да е изпълнена в синхрон и да подчертава съответствието между тях, както и силните им страни.

 

Официалните кръгове, включени в оценяването на двойките са както следва:

 

1. СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ЗАСТАВАТ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО, СЛЕД ТОВА СЕ ЗАВЪРТАТ ВДЯСНО ПОКАЗВАТ ЛЯВ ПРОФИЛ, НАДЯСНО В ГРЪБ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАДЯСНО, ЗА ДА СЕ ВИДИ И ДЕСНИЯТ ПРОФИЛ, И ОТНОВО ЗАЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕ С ЛИЦЕ КЪМ ЖУРИТО. СЪСТОЯНИЕТО Е РЕЛАКС.

2. ВОЛНА ПРОГРАМА

3. СРАВНИТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

 

Подробности за отделните кръгове вече бяха описани по-горе.

 

 

 

ИЗБОР НА СЪДИИ

 

ИЗБОР НА СЪДИИ ЗА ВЪТРЕШНИ И НАЦИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ

 

1. За придобиване на съдийска квалификация трябва да се премине курс, организиран от БНФФ.

2. Окончателният избор на съдии към Федерацията е в компетенцията на председателя на съдийската комисия. Негова е и основната отговорност при избора и категоризирането на съдиите.

3. Номинации на съдии с добра репутация за преминаването им на по-високо ниво, са винаги добре дошли. Първата стъпка в това направление е участието им като резервни съдии в турнир с по-висок ранг.

4. При постигане на добра познаваемост, коректно и обективно оценяване, съдията може да бъде повишен в категория, ако председателят на съдийската колегия прецени, че отговаря на всички основни изисквания за съдийство на БНФФ.

 

 

ИЗБОР НА СЪДИИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНА КАТЕГОРИЯ

 

1. На съдии, съдийствали успешно на няколко състезания, се издават международни съдийски книжки, с които те придобиват статут на международни съдии.

 

2. БНФФ може да проведе международен курс за съдии от държавите членуващи в редовете й, на които съдии след полагане на успешен изпит, се издава международен съдийски сертификат.

 

 

УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИ СЪДИИ В СЪДИЙСКИТЕ КОМИСИИ НА МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ

 

1. БНФФ подава номинациите на българските съдии.

 2. Всички номинирани български съдии трябва да притежават международна категория.

 3. След теглене на жребий, се извършва разпределянето на съдиите в различните съдийски комисии.

 4.Съдии, издържали успешен изпит и получили международна съдийска книжка от БНФФ, имат право да съдийстват на състезания, организирани от всички международни федерации.

 

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Много председатели на спортни клубове (федерации) поддържат идеята, че за доброто представяне на техните състезатели е необходимо участие в съдийската комисия на близък до съответния спортен клуб (федерация) съдия. Това не е и не трябва да бъде така. Съдията трябва да бъде абсолютно безпристрастен, обективен и точен, без оглед на това дали се състезават негови атлети или не. (Същото важи и за международни, Европейски и Световни първенства).

Ако някой съдия покаже последователно слабо оценяване (или субективност) във важно събитие, председателят на съдиите има правото да анулира този съдийски лист и да го дисквалифицира от следващи съдийски изяви.

 

 

 

ОТГОВОРНОСТИ

 

 СЪДИЙСКИ ОТГОВОРНОСТИ

 

Съдиите трябва да упражняват своята отговорност по най-добрия начин, на който са способни. За да постигнат това, следващите правила трябва да бъдат стриктно спазвани:

 1. Не говорете или беседвайте с други съдии.

2. Изберете нужния брой финалисти.

3. Подпишете своя съдийски лист.

4. Запишете името си под подписа.

5. Изпълнявайте всички изисквания на председателя на съдийската комисия.

6. Консултирайте се с него 15 минути преди съдийското време.

 

Трябва да се положат усилия, за да се придържате към всички по-горни правила и особено към правило № 1. Говоренето и беседването могат да влияят върху решенията, може да се увеличи ненужно и съдийското време, освен това е непочтено спрямо състезателите. Съдиите трябва да избират и класират спрямо своите съвест и опит и винаги в съответствие със съгласуваните международни критерии.

 

ОТГОВОРНОСТИ НА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ

 

За да се подпомогнат съдийството и състезанието да протече максимално гладко, от състезателите се изисква да се придържат към следните правила:

1. Придържайте се към определеното съдийско и състезателно време. Времето за протичане на двете събития особено времето за оценяване може да варира малко. Придържайте се  към предварително обявените изисквания за време и спазвайте стриктна дисциплина по време на състезанието. Изпълнявайте указанията на главния съдия и не пресрочвайте времето, необходимо за вашето представяне.

2. Покажете се в своята възможно най-добра кондиция.

3. Уверете се, че сте класирани в правилната категория.

4. Носете достатъчно изрязани и добре изглеждащи бански костюми.

5. Не проваляйте своето представяне с лошо нанесена или неподходяща състезателна боя. Твърде лъщящото тяло също ще развали добрата визия.

6. Уверете се, че музиката ви е записана на качествен носител (CD или касета). И не записвайте музиката си по средата на друга. За предпочитане е да е записана от началото и само тя на носителя.

7. Подгответе се психически за продължително чакане, ако вашата категория е в края на състезанието.

8. Вземете си собствена храна. Не навсякъде може да се предлага диетична и подходяща храна.

9. Не настоявайте да взимате приятели, треньори и т.н.. Възможно е да има ограничен брой стаи и да не е предвидена храна, освен тази за състезателите, в определения от организаторите хотел.

10. Длъжни сте да спазвате нормите за добро поведение, както на национални, така и на международни събития, за да не уронвате доброто име и престиж на вашия клуб или държава.

11. Консултирайте се със служителите при възникване на някакъв проблем.

 

ОТГОВОРНОСТИ НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА СПОРТНОТО СЪБИТИЕ

 

За да се осигури качествена организация на състезанието, организаторите трябва да се съобразят със следните изисквания:

1. Да изготвят и дадат на председателя на съдиите пълен списък на състезателите. Списъкът включва трите имена, категорията и спортния клуб, който представят.

2. Да осигурят удобно помещение за провеждане на техническата част на турнира (избор на съдии, разпределяне на състезатели по категории, теглене на стартови номера и т.н.).

3. Да осигурят състезателни номера, за предпочитане черни на бял фон с размери 10 на 8 см. Номерата трябва да имат и клипс за закачване.

4. Да осигурят удобни съблекални с точно поставени указателни табели и по възможност близо до сцената.

5. Да има двама служители, които да наблюдават измерването.

6. Да има указателни табели, които да насочват състезателите между сцената и съблекалните.

7. Да има добро сценично осветление.

8. Да има добри условия за музикално озвучаване и служител, ангажиран единствено с това.

9. Да има настолен микрофон.

10. Да има подходяща маса и седящи места за съдиите. Запас от необходимия набор съдийски протоколи, химикалки, освежителни напитки и т.н.

11. Да има служители, които да координират, разместват реда и подреждат в колони състезателите от съответните категории, преди излизането им на подиума.

12. Да осигурят сътрудници, които да подпомагат работата на секретарския щаб.

 

 

 

БНФФ организира ежегодно национални, европейски и световни първенства за аматьори и професионалисти, както и Гранд При Дионисополис за професионалисти и аматьори с парични награди.

 

 

 

 

Янислав Тачев, председател на  БНФФ

 

 

 

НАЧАЛО